"Egyszerû" kovászos kenyér éjszakai kelesztéssel, cserépben sütve
sponsored links
Akik követik a természetes kovászról szóló sorozatomat, azoknak meséltem már róla, hogy a nagy felfedezések korán túl vagyok, most kísérletezem és továbbfejlesztem a technológiát.
Nagyon boldog vagyok, hogy sokan, akik korábban kevesebb sikerrel jártak a kovászos kenyérsütéssel kapcsolatban, az általam alkalmazott módszerrel, sikerrel járnak. Sok ilyen levelet kapok.
Az is példaértékû számomra, hogy akik korábban az élesztõs kenyerekre esküdtek is alkalmazzák a módszeremet és el kezdtek kovászos kenyereket is sütni, valamint kovászt nevelni. Egy szóval nem volt hiába, hogy ezzel foglalkozni kezdtem és közkinccsé tettem.
Az egyik kísérletem tárgya éppen ez a kovászos fehér kenyér. Le kell szögeznem, hogy a legjobb minõségû kovászos kenyér csakis többszöri dagasztással és hajtogatással készül, a megfelelõ módszer és idõ mennyiség ráfordításával. Minden egyéb adalék, behatás, ösztökélés nélkül levegõs, bársonyos, puha, könnyû belezetû és ropogós héjú kenyér süthetõ.
Amennyiben bármivel spórolni szeretnénk, az hatással van a kenyér minõségére. Ahogyan a dagasztás nélküli kenyér is egy nagyszerû kenyérféle, de a dagasztás hiányából adódóan lényegesen kevésbé könnyû és bársonyos, kevésbé kidolgozott. Attól még nagyszerûen felhasználható, különösen szendvicsekhez, bruschettához. Amolyan sûrûbb, mediterrán kenyér. Mi magyarok a pihe-puha, foszlós belû, könnyû kenyeret szeretjük vékony, ropogós héjjal. Mondhatom azt is, hogy ez a fajta a mi nemzeti kenyerünk.
Szem elõtt tartom ugyanakkor, hogy azok, akik nem tudnak rászánni napközben, vagy korán reggel elég idõt ...